Tips

Aankoop van kip en pluimvee
Als u boodschappen doet, is het – vooral op een zomerse dag – verstandig kip, kalkoen of wild als laatste te kopen en mee te nemen in een koeltas en/of koelbox. Een veel gemaakte fout is om na een bezoek aan de poelier het vlees in de auto te leggen en daarna de overige boodschappen te doen.

Bewaren
Kip en pluimvee bewaren doet u uitsluitend in de koelkast of diepvries. Leg de verse producten na thuiskomst altijd onmiddellijk  in de koelkast. De ideale temperatuur ligt tussen de -2 en +4°C. Kies bij voorkeur een plaats laag in de koelkast, omdat het daar het koudst is. Leg de verpakking geopend of trek een gaatje in de verpakking zodat de lucht erbij kan. Houd poeliersproducten zoals kip altijd gescheiden van overige vleessoorten. Gebruik uw verse pluimveevlees binnen 3 dagen na aankoop.

In de keuken
Ter voorkoming van zgn. kruisbesmetting dient u na aanraking met het pluimveevlees, de snijplank, het gebruikte mes en dergelijke, inclusief uw handen goed schoon te maken.

Ontdooien
Laat bevroren vlees zoals kip altijd 24 uur in de koelkast ontdooien. Indien mogelijk de oorspronkelijke verpakking wegnemen, het vlees in een vergiet leggen en de bovenzijde afdekken. Gooi het lekvocht altijd weg. Gebruik dit dus nooit voor soep of saus! Dep het vlees voor de bereiding ‘droog’ met keukenpapier om spatten tijdens het braden te voorkomen.

Bereiding
Voor de bereiding van kip en pluimvee is het erg belangrijk dat u ervoor zorgt dat het gerecht te allen tijde door en door gaar is (speciaal bij bbq!) U kunt zien of het vlees gaar is als dit niet meer doorschijnend is maar wit en als u erin prikt met een vork er helder vleessap uitkomt, het vlees is niet gaan als het vrijkomende vocht licht rose gekleurd is. Verder laat goed gaar vlees gemakkelijk los van het bot. Bij de bereiding moet wel geprobeerd worden uitdroging te voorkomen.
Bij het marineren van kip is het belangrijk dat u een goed afsluitbare koelkastdoos gebruikt en deze onderin de koelkast plaatst.

Kip recepten: (  http://www.poelier.nl/recepten/kiprecepten.html )